De kunst van het vinden van innerlijke vrede

Lichamelijk en geestelijk welzijn en ontspanning zijn erg belangrijk in meditatie. Indien we onvoldoende ontspannen zijn, zullen we weinig of geen vooruitgang boeken. De kern van meditatie is verstilling van geest in het centrum van het lichaam. Maar hoe bereiken we nu die stilte? En dit gedurende een langere periode?

Om binnen te gaan in dat rijk van innerlijke stilte, dienen we voldoende ontspannen te zijn, met gemak, en gelijkmoedig te blijven bij om het even wat we eventueel gewaarworden. Indien we dus op gelijk welk moment niet ontspannen zijn, of indien het niet eenvoudig aanvoelt, dan zullen we onze aanpak moeten veranderen.

Tracht dus niet (lees: forceer jezelf niet) de methode te vinden om stil te zijn (is geen stilte!). Vraag jezelf niet af: “hoe stop ik (de verstrooiing, de gedachten, het afdwalen) ?” Eigenlijk hoef je niet echt iets te doen. Dit is de kunst van het niet-doen. Door eenvoudigweg niets nog mentaal te doen, stoppen we en worden we innerlijk stil.

image0025 kopie.jpg

De Dhammakaya-meditatiemethode in een notendop…

Kies een zithouding die voor jou gemakkelijk aanvoelt, en waarin je voor langere tijd kunt blijven zitten. Dit kan zowel op een meditatiekussen zijn, als op een stoel. Zit rechtop, je beide handen zachtjes op je schoot, met de handpalmen omhoog gericht. Het topje van je rechterwijsvinger leunt eventueel zacht aan tegen het topje van je linkerduim. 

Sluit je ogen zachtjes en ontspannen, op dezelfde manier als wanneer je in slaap aan het vallen bent, zodat er geen enkele spanning meer rondom je ogen waar te nemen is.

Ontspan je ganse lichaam; laat alle spanning en stress uit je wegvloeien. Stel je voor dat je in een rustige plaats zit, bijvoorbeeld ergens in de natuur, en dat je omgeven wordt door heldere en zuivere lucht.

Breng je aandacht geleidelijk aan terug in het centrum van je lichaam, een beetje boven het niveau van je navel, en dit zo zacht en zo licht als een veertje. Blijf verder ontspannen met je aandacht / gevoel / bewustzijn in je centrum.

  • Stel jezelf een kleine, heldere sfeer voor in het centrum van je lichaam. Dit kan bijvoorbeeld een zeepbel zijn, een parel, een zon, een volle maan… of om het even wat eenvoudig voor te stellen is. Voel alsof deze heldere sfeer reeds aanwezig is in je centrum; je hoeft het dus niet echt te zien of te creëren.

  • Eventueel kan je ook een mantra gebruiken. Een mantra is hier een woord of korte zin, zoals bijvoorbeeld ‘helder en licht’. Voel alsof dit geluid zachtjes vanuit het centrum van je lichaam en/of innerlijke sfeer komt. (Traditioneel wordt in de Dhammakaya-meditatiemethode de mantra ‘samma arahang’ gebruikt. Vrij vertaald kan dit betekenen: ‘op de juiste manier tot die toestand van innerlijke vrede, puurheid en stilte komen die reeds in jezelf aanwezig is.’)

 
 

Blijf zachtjes het centrum observeren, met een vredevolle gelijkmoedigheid, in je eigen stilte, zonder reactie bij om het even wat je ervaart, alsof je het allemaal reeds hebt gezien…


Wens je meditatie aan te leren? Wij verzorgen geregeld meditatielessen.